Českou ekonomiku čeká zpomalení růstu a zvýšení inflace

Brusel/Praha - Evropská komise dnes ve své prognóze snížila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 4,7 procenta. Na podzim přitom počítala s nárůstem o pět procent. Naopak výrazně navýšila odhad růstu spotřebitelských cen. Zatímco v listopadu očekávala zvýšení o 3,8 procenta, nyní počítá už jen s 6,2 procenta.

Výkonný orgán EU je v odhadech zdrženlivější než české ministerstvo financí. To před pár dny svůj odhad letošního růstu naopak z předchozích 4,7 procenta zvýšilo na 4,9 procenta. I přesto je ale odhad komise v mnohém optimističtější než očekávání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která předpokládá zvýšení o 4,5 procenta, a Mezinárodního měnového fondu, který hovoří o 4,2 procentech.     

„Brusel má zřejmě velké obavy o přelití hypoteční krize v USA a Británii do našeho regionu,“ komentoval předpověď analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Zpomalení růst hrubého domácího produktu podle něj přijde, ale růst české ekonomiky by letos neměl spadnout výrazněji pod pět procent. „Zvýšení odhadu růstu cen pro letošek je od komise ad hoc reakcí, nepřináší nic objevného,“ dodal.    

I přes mírné snížení zůstává prognóza růstu HDP z pera Evropské komise dosti vysoká, doplnil analytik Patria Finance David Marek. Prý oprávněně, neboť česká ekonomika vkročila do letošního roku velmi rázně dvoucifernými tempy růstu vývozu a průmyslu. Spotřebitelská poptávka zvládá reformy a inflační šok lépe, než se čekalo. Nezaměstnanost nepolevuje na své cestě dolů. „Dokonce si dokážu představit i optimističtější prognózu,“ podotkl.     

Komise připomněla, že inflace v ČR až do posledního čtvrtletí loňského roku, kdy se začala stupňovat hlavně kvůli rostoucím cenám potravin či pohonných hmot, zůstávala nízká. Jejímu nárůstu napomohla na začátku letošního roku některá administrativní opatření, například zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent či zavedení ekologické daně. 

Ve střednědobém výhledu se ale dá podle komise čekat snižování růstu cen. Pro rok 2009 odhaduje, že inflace bude činit už jen 2,7 procenta.