Lepší kariéra čeká spíše bezohledné než poctivce, myslí si většina Čechů

Praha - Nelítostní a bezohlední lidé dělají nejlepší kariéru, domnívají se téměř tři čtvrtiny Čechů. Průzkum společnosti Median, jehož se účastnilo 7 084 lidí ve věku 12 až 79 let, také ukázal, že zhruba polovina lidí si myslí, že úspěchu v zaměstnání lze dosáhnout jen poctivou prací.

Dvacet devět procent dotázaných je jednoznačně přesvědčeno o tom, že nelítostní a bezohlední lidé postupují v zaměstnání nejrychleji. S tím spíše souhlasí i dalších 43 procent, dvacet procent zastává názor „ani ano, ani ne“. Pět procent se přiklání k tomu, že postup v kariéře spíše s bezohledností nesouvisí a jen jedno procento dotázaných je přesvědčeno, že určitě ne. Dvě procenta respondentů neodpověděla.

Ředitel agentury Median Přemysl Čech se domnívá, že výsledky odrážejí dnešní způsob života: „Je to odraz dnešní doby, kdy se toho snažíme vytvořit co nejvíc, co nejrychleji a co nejlépe. kdy chceme mít co nejvíc na talíři a co nejrychlejší auto.“

Socioložka Jiřina Šiklová upozornila, že vliv na výsledky může mít i obyčejná lidská závist, protože úspěch je často vnímán negativně. „Když má člověk úspěch, a já ho nemám, tak jej automaticky obviňujeme, že k němu musel přijít nepoctivým způsobem,“ dodala Šiklová. S tím souhlasí i personalisté. Ján Dolejš podotkl, že lidé často směšují slovo bezohledný a ambiciózní. Bezohlední lidé navíc nemohou pracovat v týmu a vzestup je tedy jen krátkodobý.

Zárukou úspěchu může podle výzkumu být ale i poctivá práce. Té věří patnáct procent lidí, dalších třicet procent spíše souhlasí. Třetina si není jistá. „Je až s podivem, co všechno o vás druzí lidé vědí a jaké o vás mohou poskytnout reference. Z dlouhodobého hlediska poctivá práce kýžený úspěch přináší,“ uvedl Dolejš.

Průzkum o kariérním úspěchu v Česku neproběhl poprvé, lidé v něm odpovídali již v roce 2004. Tehdy poctivé práci věřilo zhruba 62 procent lidí.

  • Postupují bezohlední lidé v zaměstnání rychleji? autor: Median, zdroj: Median http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/196/19571.jpg
  • Lze dosáhnout úspěchu v zaměstnání pouze poctiovu prací? autor: Median, zdroj: Median http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/196/19572.jpg