Američané nakoupili nejméně aut za posledních 10 let

Washington - Hospodářské potíže americké ekonomiky se nevyhýbají ani automobilkám. Jejich odbyt klesá už od loňského roku. V dubnu se prodej osobních a nákladních automobilů propadl o rekordních 14 procent na 14,4 milionu vozů, což je nejméně od roku 1998.

Kromě stavu ekonomiky stojí za neochotou Američanů utrácet za nová auta také vysoké ceny pohonných hmot. Americká ekonomika platící dolarem totiž naplno pociťuje vliv rekordního zdražování ropy na světových trzích. Cena benzínu se tak v USA pohybuje v přepočtu kolem 55 korun za litr.

Nejvíce táhnou prodeje dolů terénní auta a pick-upy. Ty jsou doménou domácích výrobců. O třicet procent klesl prodej vozů značky Chrysler, největší domácí producent koncern General Motors ztratil bezmála čtvrtinu. Propad se však nevyhnul ani japonské Toyotě, jejíž prodeje dosud dlouhodobě rostly. Její divize luxusních vozů Lexus prodala o 17 procent méně aut. Polepšil si jenom Nissan, který si v dubnu připsal 7 procent.

Smíšené pocity mají z amerického trhu evropské automobilky. Méně se prodalo vozů značek Mercedes a Porsche, polepšily si BMW a Volkswagen.