Rusko bude bránit přílivu zahraničních investic

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal zákon o strategickém průmyslu, který omezuje zahraniční investice do klíčových ekonomických sektorů, mezi něž patří těžba ropy a plynu, letecká technika nebo masmédia. Podpisem zákona si prezident splnil jeden ze svých cílů, a to vrátit zpět pod státní kontrolu strategický průmysl, který byl zprivatizován v 90. letech minulého století.

Podle zákona soukromé zahraniční společnosti budou na koupi více než 50 procent ruské firmy, která působí v jednom ze 42 strategických sektorů, potřebovat speciální povolení. To bude vydávat komise složená z ruských ekonomických a bezpečnostních činitelů.     

Ještě přísnější je regulace zahraničních investic do několika nejvýznamnějších průmyslových sektorů - letecké výroby, těžby surovin, telekomunikací na pevných linkách, rybolovu, médií, zbrojní výroby a dalších odvětví spojených s obranou. Zde bude zahraniční společnost potřebovat svolení již v případě, že bude chtít získat více než 25 procent akcií ruské firmy.    

Kontroverzní zákon vstupuje v platnost dva dny před inaugurací nového prezidenta, Dmitrije Medveděva. Ten tak ve středu převezme ekonomiku, které budou dominovat státem kontrolované firmy, mezi než patří i plynárenský monopol Gazprom, kterému Medveděv dříve šéfoval.     

Analytiky potěšilo, že nový zákon ujasní pravidla investování v Rusku, které bylo doposud kvůli nedostatečně vyspělé legislativě rizikové. Na druhé straně si však investoři stěžují, že nová pravidla omezují napojení na více než polovinu ruské ekonomiky.

Vydáno pod