RM-Systém začal obchodovat prvních pět certifikátů

Praha - Investiční certifikáty, které odborníci doporučují drobným investorům vedle podílových fondů, lze nově nakupovat i prostřednictvím mimoburzovního trhu cenných papírů RM-Systém. V jeho nabídce je zatím pět certifikátů rakouské banky Volksbank, s nimiž lze investovat například do vývoje pražské burzy, akcií energetické firmy ČEZ nebo Komerční banky.

RM-Systém, který se zaměřuje na drobné a střední individuální investory, vyšel vstříc poptávce po konzervativnějších produktech. Například indexové certifikáty jsou pro drobné investory alternativou k akciovým otevřeným podílovým fondům, ale s nesrovnatelně nižšími poplatky. Diskontované certifikáty umožní vydělávat i na mírně klesající nebo stagnující akcii.     

Certifikát je zvláštní typ dlužního úpisu, který investor kupuje od emitenta s tím, že si jej může nechat v budoucnosti proplatit zpět. Hodnota certifikátu je odvozena od jiného produktu, například nějaké akcie, indexu, komodity nebo měny.      

V Česku již obchody s certifikáty provádí pražská burza. Investorům nabízí více než 40 různých. Na zahraniční burzy ale zatím český trh nemá. Například v Německu se obchodují desítky tisíc certifikátů.