Hašek i Veleba na rozdíl od Gandaloviče předpovídají další zdražování potravin

Praha - Letošní růst cen potravin se podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče nebude vyšší než deset procent. Ministr to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce s tím, že se sice obává zvyšování cen masa a rýže a dalších zemědělských komodit, nicméně je přesvědčen, že situaci vyřeší trh. Naopak stínový ministr zemědělství Michal Hašek se obává, že by růst cen mohl dosáhnout až dvaceti procent. Rovněž předseda Agrární komory Jan Veleba očekává, že další zdražení pečivo a pravděpodobně i vepřového masa.

Větší než desetiprocentní zdražení předpovídá i prezident Agrární komory Jan Veleba Podle něj za růst cen potravin může i spekulativní kapitál, který vstoupil na trh se zemědělskými komoditami. Cena potravin roste hlavně díky zvýšené poptávce v Číně a zdražování ropy. Podle Gandaloviče se však lidé nemusejí bát velkého nárůstu cen potravin v příštím roce.

Veleba poukázal na údaje ze světového trhu s potravinami. „To základní číslo říká, že meziroční poptávka po potravinách ve světě se bude zvyšovat zhruba o šest procent, kdežto hrubá produkce, to znamená výroba světová, bude pod čtyřmi procenty, čili poptávka bude trvale větší, než jsou možnosti výroby,“ uvedl Veleba. Veleba se také mimo jiné domnívá, že letos v Česku dále podraží pečivo a pravděpodobně i vepřové maso. Důvodem je zejména stagnování cen vepřového masa. Producenti proto omezují své chovy.

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek není tak optimistický jako ministr Gandalovič. Obává se, že cenový růst bude letos vyšší než deset procent, někde mezi deseti a dvaceti procenty. Situaci ohledně cen potravin podle Haška zhoršila i daňová politika současné vlády, proto by rád v budoucnu prosadil snížení daňové sazby pro sociálně citlivé komodity jako jsou léky, potraviny, energie.

Ohledně daňové politiky sociální demokracie Hašek opět zopakoval, že jeho strana v případě, že se dostane v budoucnu do vlády, se bude snažit vrátit v systému přímých daní k daňové progresi.

Biopaliva mohou ohrozit pěstování obilí

Hašek se domnívá, že spalování biopaliv, které je podle odborníků jednou z příčin zdražování, může být až na hranici morálky a je třeba znovu diskutovat o jeho využívání. Zejména v chudších státech způsobuje vážné problémy. 

Evropská unie byla dlouhá léta zvyklá na to, že potravin je přebytek a biopaliva měla být původně pomocí zemědělcům, aby uplatnili svoji nadprodukci. Situace se však změnila. „Musíme dělat vše proto, aby se produkce potravin zvýšila,“ uvedl Gandalovič. Hašek se domnívá, že je nutná revize evropské politiky a v Otázkách k tomu dodal, že očekává, že právě biopaliva budou jedním z témat českého předsednictví EU.