Stavebnictví stále roste, konjunktura však postupně končí

Praha - Stavební výroba v březnu meziročně vzrostla o 0,8 procenta. Jelikož měl letošní březen oproti tomu loňskému o dva pracovní dny méně, fakticky se zvýšila o 3,8 procenta. Stejně jako minulý měsíc vzrostla stavební produkce jak v nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích, tak i v opravách a údržbě. Šlo zejména o finančně nákladné nové stavby dálnic, silnic a železnic včetně jejich rekonstrukcí a modernizací.

V porovnání s loňskem sice stavebnictví roste pomaleji, přesto země stále prožívá stavební konjunkturu. Staví se dálnice, továrny a především byty. Těch bylo V prvním čtvrtletí dokončeno 9 158, což je o 9,8 procenta více než ve stejném období loni. Dále započala výstavba 9 750 bytů, což je meziročně o 4,4 procenta více a rozestavěno zůstalo 171 383 bytů, meziročně o jedno procento více.

„Stavebnictví má obrovský potenciál na další desítky let,“ myslí si generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Odborníci se ale strachují o dostatek kvalifikované pracovní síly. „Musíme nějakým způsobem pozvednout učňovské školství, přesvědčit mladé lidi a jejich rodiče, že řemeslo má skutečně zlaté dno,“ domnívá se Mašek. „To je ale běh na dlouhou trať, aktuální nedostatek řešíme agenturním zaměstnáváním zahraničních pracovníků,“ dodává.

Vývoj stavebního průmyslu se odráží i v cenách bytů. Podle nejnovějších dat jsou nejdražší byty tradičně v Praze a Karlových Varech, z velkých měst jsou nejlevnější v Ústí nad Labem a v Hradci Králové. Růst cen bytů ale všude zpomalil. Výjimkou je dynamicky se rozvíjející Ostrava.

Podle analytika Raiffeisenbank Pavla Mertlíka není zpomalení růstu cen dlouhodobě znepokojivý signál, „Každopádně je jasné že největší vlna konjunktury ve stavebnictví pomalu končí,“ tvrdí. Znepokojivý signál to může být pro lidi, kteří koupili byt s vidinou zisků z pronájmu či dalšího prodeje.

„Snad jen nejkvalitnější a nejluxusnější byty v Praze mají stále velké cenové rezervy,“ připouští Jaroslav Novotný. Dnes za ně jejich především západoevropští a američtí nájemníci platí i o 100 000 měsíčně.

I přes mírné zpomalení stavebního boomu se zatím v Česku ani v Evropě neprojevuje americká hypotéční krize. Jedinou evropskou zemí, ve které letos stavební výroba klesá, je Španělsko.