Ahmadínežád a topný olej poslali ceny ropy vzhůru

New York - Ceny ropy na světových trzích dnes obnovily silný růst a referenční typ West Texas Intermediate (WTI) se dostal na nový rekord 126,98 USD. Vedle vysoké poptávky v nově industrializovaných zemích je důvodem k růstu i značný zájem o topný olej a také sílící geopolitické napětí.

Růst cen nezastavila ani zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která předpověděla, že poptávka po ropě se letos zvýší asi o 1,03 milionu barelů denně. To je zhruba o 230 000 barelů méně než IEA předpovídala ještě před nedávnem. IEA však upozornila, že velmi vysoký zůstává zájem o nákup ze strany spotřebitelů v Číně a v zemích Blízkého východu.     

Odpoledne k růstu povzbudil také komentář íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který uvedl, že země zvažuje možnost omezení těžby ropy. „Je zde takový návrh a nyní ho posuzují experti,“ poznamenal prezident. Zpráva měla zásadní účinek především proto, že Írán je klíčovým členem kartelu OPEC a čtvrtým největším vývozcem ropy na světě.    

V posledních dnech ropa nepřetržitě zdražuje a každý výrazný růst střídá jen mělký pokles. Ropa se naposledy ocitla na rekordu v pondělí, kdy se její cena vyšplhala na 126,40 USD. Dnešek je sedmým dnem v řadě, kdy cena zlomila na nový rekord.