Číňané zahájili v Hrobčicích výrobu masových konzerv

Teplicko - V Hrobčicích na Teplicku se budou vyrábět ve velkém masové konzervy. Čínská společnost Shangai Maling zde dnes slavnostně spustila provoz továrny za 430 milionů korun, zdrojem produkce bude vepřové maso především od českých produktů. Jedná se zatím o největší čínskou investicí v České republice.

Šanghajští výrobci chtějí navázat na dobu, kdy byly čínské masové konzervy vyhledávaným zbožím. V hrobčické továrně chystají vyrábět luncheon meat, šunku a vepřové maso ve vlastní šťávě, to vše převážně z českých surovin. Firma hodlá vykupovat vepřové maso od českých výrobců. Zahájí také produkci hotových jídel Guiding.

Závod nabídne pracovní příležitost pro sto padesát lidí. V letošním roce by měl vyrobit čtyři tisíce tun, v následujících letech však chce Shangai Maling dosáhnout až deseti tisíc tun konzerv ročně. To představuje roční tržby zhruba ve výši jedné miliardy korun. S novým provozem je spokojen i magistrát. „Zapadá to do našeho konceptu diverzifikovat tu průmyslovou základnu v našem kraji," informoval hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Zástupci obří čínské společnosti se netají tím, že konzervy z Hrobčic nebudou směřovány pro malý trh, do českých prodejen bude směřovat pět procent produkce. „Česká republika leží centru Evropy a je jasné, že se odsud z Hrobčic snadněji dostaneme na evropské trhy," prezident společnosti Zongnan Wang.

Vedle evropských trhů chce společnost zacílit i na východní Asii. Zde očekává šanghajská firma úspěch díky značce EU. „Tato oblast na svůj trh pustí jen výrobky vysoké kvality a přísné normy EU takovou kvalitu zaručují," dodává Wang. Hlavním cílem ovšem zůstávají Spojené státy.

Shanghai Maling Czech je dceřinou společností čínské firmy Shanghai Maling Aquarius, která vyrábí a prodává konzervované potraviny již od 30. let 20. století. Produkty pod značkou Maling, jako je luncheon meat, šunka nebo ovocné konzervy, jsou celosvětově velmi prodávané, v Číně patří mezi nejznámější.