ČEZ podnikl první krok k dostavbě Temelína

Praha - Elektrárenská společnost ČEZ zareagovala na závěry tzv. Pačesovy komise a požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Posouzení dopadu (EIA) je jedním z podkladů nutných pro rozhodnutí o dostavbě elektrárny.

„Závěry Pačesovy komise potvrdily naši prognózu, že po roce 2015 začne i Česká republika trpět nedostatkem elektřiny. Počítáme s úsporami i rozvojem obnovitelných zdrojů, žádný jiný bezemisní zdroj však dosud není schopen vyrobit potřebné množství elektřiny,“ popsal důvody, které ČEZ vedou ke zintenzivnění úvah o dostavbě Temelína, generální ředitel firmy Martin Roman.

ČEZ chce v Temelíně postavit další dva bloky, se kterými počítaly původní plány z 80. let a jejichž výstavbu vláda v lednu roku 1990 zastavila. Posuzování jejich vlivu na životní prostředí se ale může protáhnout na několik let.

O dostavbě Temelína se v poslední době v souvislosti se zdražováním elektřiny bouřlivě diskutuje. Zásadně proti je vládní Strana zelených a kvůli koaliční smlouvě úvahy o rozšíření jaderné elektrárny dlouho odmítala i ODS. Minulý měsíc ale možnost budování jaderných zdrojů připustil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).

Přinést světlo do diskusí o nutnosti využití jádra v České republice měla nezávislá komise vedená předsedou Akademie věd ČR Václavem Pačesem. První závěry zveřejnila komise před týdnem. Vládě v nich doporučila, aby nebránila v jednáních o využití všech dostupných zdrojů energie.