Češi si v prvním pololetí vzali o pětinu méně hypoték

Praha - Češi si v letošním prvním pololetí půjčovali na bydlení výrazně méně než ve stejném období loni. Od ledna do června poskytly banky hypoteční úvěry za 59,5 miliardy korun. Loni ve stejném období tato částka dosáhla 74,5 miliardy. Meziročně tak počet poskytnutých hypoték klesl asi o pětinu. Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva pro místní rozvoj.

Pokles podle všeho neznamená, že by Češi letos přestali hypotékám věřit. Období jejich největšího boomu už však země má nejspíš za sebou. Podle odborníků jsou letošní výsledky důsledkem extrémně velkého zájmu o hypoteční úvěry, který byl vyvolán očekávaným zvýšením daně z přidané hodnoty a růstem úrokových sazeb. Za celý loňský rok přitom finanční ústavy poskytly hypotéky za 142 miliard korun, tedy meziročně o 41 procent více.

„Propad je o něco citelnější, než jsem očekávali,“ uvedl Pavel Rakouš z odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj. Brání se však tvrzení o poklesu zájmu. Zájem o hypotéky neklesl, hlavním důvodem je zpřísnění bankovních pravidel, jak řekl Rakouš pro ČT v dnešním pořadu Události, Komentáře.

Letos v prvním pololetí zaznamenala například Česká spořitelna propad nových obchodů o více než polovinu na 11,67 miliardy korun. Hypoteční bance, která je nově kvůli propadu u České spořitelny jedničkou na trhu, klesl objem nově poskytnutých hypoték o osm procent na 19,6 miliardy korun. Naopak Raiffeisenbank zaznamenala za letošních šest měsíců nárůst nových hypoték o více než pětinu na 12,4 miliardy korun.

„Důležitým faktem, na který musíme při analýze poskytování hypoték myslet, je období, se kterým srovnáváme. Loňský rok byl ohledně hypoteční politiky rekordní,“ uvedl Jan Urban z Asociace hypotečních makléřů. Podle názoru Urbana nejde o komplexní pokles trhu, nýbrž určité přetransformování. Například oproti poklesu hypotečních úvěrů analýzy prokázaly zvýšený zájem obyvatel o stavební spoření.

Celkově banky poskytly nejen občanům, ale i podnikatelům a městům v pololetí 34 860 úvěrů za 88,7 miliardy korun, což je v případě objemu meziroční pokles o šest procent.

Od počátku své činnosti v polovině 90. let do konce června banky poskytly přes 384 tisíc hypotečních úvěrů za 741 miliard korun. Lidem půjčily téměř 373 tisíc hypoték za více než 529 miliard korun, firmám a podnikatelům téměř 11 tisíc úvěrů v objemu 203,5 miliardy korun a městům a obcím 849 úvěrů za 8,4 miliardy korun.