Napětí ve zličínském Siemensu nepolevuje, odbory opět hrozí stávkou

Praha - Odbory společnosti Siemens Kolejová vozidla žádají po vedení koncernu záruky, že výroba na pražském Zličíně bude pokračovat i po odchodu Siemensu, a zaměstnanci továrny tak nepřijdou o práci. Kvůli dosažení svých požadavků nebudou váhat vstoupit do stávky. Odboráři pražské pobočky Siemensu jsou již od pondělí ve stávkové pohotovosti.

Odboráři se dnes sešli s jedním ze členů představenstva koncernu Siegfriedem Russwurmem, aby projednali současnou neuspokojivou situaci kolem plánovaného uzavření zličínské továrny na výrobu kolejových vozidel a kritiku odborářů směřující na postup a komunikaci vedení koncernu.

„Nebudeme jednat s někým, kdo je jen figurou bez kompetencí,“ vyjádřil zklamání nad dosavadní komunikací s firmou předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. Russwurma odboráři dnes žádali o vytvoření vyjednávací skupiny, která by mohla za Siemens dávat zaměstnancům záruky.

Odboráři se bojí snížení hodnoty továrny před prodejem

Siemens se při včerejším oznámení úmyslu odchodu z továrny zavázal, že se bude snažit najít investora, který by průmyslovou výrobu na Zličíně zachoval. Odboráři se ale bojí, že jsou to pouze prázdná slova. Siemens prý podle Středuly plánuje převést přibližně 150 inženýrů z Prahy do ostatních poboček v rámci České republiky. To by ale výrazně snížilo hodnotu továrny a ztížilo její prodej.

Odbory zdůrazňují, že by podobný krok byl důvodem, aby vstoupily do stávky, a začaly tak razantně bránit práva zaměstnanců. Siemens se je ale snaží uklidnit a zdůrazňuje, že i pro něj je zachování výroby na Zličíně prioritou. „Máme s odboráři stejný cíl,“ podtrhl mluvčí společnosti Petr Sedláček.

Odbory: Pokud výroba skončí, budeme požadovat tučnou kompenzaci

V případě, že by se skutečně naplnil nejhorší scénář a zličínská továrna by byla uzavřena, nechtějí se odbory smířit pouze s almužnou. Chtějí požadovat vysoké odškodné, které by pokrylo všechny potřeby propuštěných zaměstnanců na dostatečně dlouhou dobu. „Varuji firmu předtím, aby přišla s nabídkou v řádech centů,“ pohrozil Středula. Přesnou sumu neuvedl, údajně ale může jít o desítky milionů eur.

Záměr ukončit výrobu ve zličínské továrně oznámil Siemens včera. Výroba pod patronací koncernu by měla skončit do poloviny roku 2009. Opatření je součástí restrukturalizace, v rámci které chce koncern po celém světě propustit až 17 tisíc zaměstnanců.