Koruna dnes posílila, její kurz je nevyzpytatelný

Praha - Zatímco včera koruna vůči jednotné evropské měně po celý den výrazně ztrácela, dnes zařadila zpátečku. Z ranní hodnoty 23,83 koruny za euro se dostala až na 23,50, pak ale opět mírně korigovala na 23,68 CZK/EUR. Před směnárnami se ale stejně jako včera tvořily fronty lidí, kteří si chtěli z obavy před možným oslabením zajistit eura před nadcházející dovolenou. Koruna mírně posílila také k dolaru, a to na 15,12 CZK/USD.

Analytici se přiklánějí k tomu, že by koruna měla začít trvale oslabovat, zda a kdy k tomu skutečně dojde, si ale netroufají odhadnout. „Koruna buď oslabí sama, nebo jí bude pomoženo. Náš názor neměníme. Na trhu je ale velká nervozita. Mnoho lidí, kteří si prošli stresem s korunou v posledních dnech, přirozeně ztrácí nervy. To prozatím brání jejímu většímu oslabení,“ míní hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Kurz koruny by měl být slabší i podle České národní banky. Viceguvernér Miroslav Singer označuje za opodstatněnou hodnotu mezi 25,40 a 25,60 korunami za euro. Za to, že se koruna po ekonomicky správném vývoji během včerejšího dne opět vrátila k posilování, podle Pikory mohou exportéři. „Když exportéři dopoledne viděli mírný návrat koruny k silnějším hodnotám, ihned začínali zajišťovací operace, čímž korunu posilovali,“ vysvětlil analytik. Vývozci si tak v podstatě dělají škodu sami sobě, protože posilování koruny snižuje jejich konkurenceschopnost na zahraničních trzích.

ČNB podle analytiků zvýší sazby

Podle Pikory se kvůli silnému kurzu koruny sníží inflační očekávání až pod úroveň inflačního cíle ČNB. To by pro centrální banku měl být na srpnovém zasedání rady hlavní argument pro snížení úrokových sazeb. Rozhodnutí zřejmě podpoří i snížený odhad růstu české ekonomiky. Cena ropy, jednoho z hlavních motorů globální inflace, je přitom dnes nižší než koncem května, kdy centrální banka zveřejnila svůj zatím poslední inflační odhad ve výši 2,2 procenta.

ČNB podle Pikory požene ke snižování úrokových sazeb také hospodářský vývoj v zahraničí. Podle aktuálních dat poklesla na pětileté minimum jak aktivita ve službách a průmyslu v eurozóně, tak podnikatelská důvěra v Německu. „Eurozónu čeká velmi černé období,“ uzavírá Pikora.