Zkorumpovaný manažer Siemensu vyvázl s podmínkou a pokutou

Mnichov - Mnichovský soud dnes usvědčil bývalého manažera největšího evropského průmyslového koncernu Siemens Reinharda Siekaczeka z korupce a odsoudil ho k dvouleté podmínce. Sáhl ale i na jeho peníze. Siekaczek musí zaplatit 108 tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun). Korupční aféra značně pochroumala pověst celé firmy.

Siekaczek podle verdiktu soudu zneužil důvěry v něj vložené tím, že nechal založit tajný fond na úplatky. Nedovoleného jednání se dopustil v době, kdy byl manažerem v divizi ICN, která se věnuje pevným telekomunikačním sítím. Prokuratura mu dokázala, že založil komplexní síť prázdných korporací, přes které z firmy několik let odcházely peníze.  

Bývalý manažer se u soudu hájil tím, že pokyn, který vytvoření sítě korporací odstartoval, dostal od nadřízených. „Přirozeně jsem věděl já i všichni ostatní, že platíme poplatky, abychom si zajistili zakázky,“ vypověděl Siekaczek. Tyto záležitosti se prý držely v tajnosti a věděl o nich jen úzký okruh lidí.

Mírnější trest si Siekaczek vysloužil tím, že se soudem a policí spolupracuje a snaží se přispět k objasnění celé aféry. Jako korunní svědek by měl vystoupit v procesu proti dalším vlivným manažerům Siemensu.

Korupční aféra v Siemensu se táhne už řadu let a firma sama se už loni přiznala k pochybným platbám ve výši až 1,3 miliardy eur (přes 30 miliard korun). Poté si objednala interní vyšetřování, které odhalilo, že v Siemensu se porušovala pravidla na všech úrovních a v několika zemích, kde koncern působí. Loni v říjnu Siemens přistoupil na to, že v souvislosti s vyšetřováním zaplatí pokutu asi 201 milionů eur.