Bývalí vývojáři Googlu spustili konkurenční vyhledávač

Menlo Park (USA) - Nedávno založená firma Cuil Inc., kterou řídí bývalí přední vývojáři z gigantu Google, spustila v neděli konkurenční internetový vyhledávač Cuil. Lidé z podniku v noci na dnešek oznámili, že chtějí se svým vyhledávačem, jehož název se vyslovuje stejně jako slovo "cool", Google předstihnout. Cuil se údajně vyvaruje slabin Googlu a jeho technologie má umožnit vyhledávat v širším záběru internetu.

Cuil nabízí při vyhledávání služby, které podle lidí z firmy seřadí nalezené odkazy rychleji a levněji než vyhledávač Google. Ten se dnes přitom honosí největším záběrem nalezených odkazů. Nový rival Googlu uvádí, že se jeho vyhledávací zařízení soustředí na koncept zadání od uživatele a na analýzy obsahu každé stránky.

"Naším předním průlomem je vyhledávací technologie, která nám dovoluje
vyčíst z internetu mnohem více," uvedl spoluzakladatel a generální ředitel firmy Cuil Tom Costello. Uživatelé tak podle něj dostávají možnost prohledávat obsah téměř celého internetu. V současnosti Cuil indexuje přes 121,6 miliardy webových stránek.

Cuil vychytává mouchy Googlu

Podle analytika webového vyhledávání Dannyho Sullivana se může Cuil zaměřit na ty uživatele, kterým postupy Googlu nevyhovují. Sullivan jmenoval například, že výsledky vyhledávání Googlu upřednostňují stránky, které jsou již oblíbené, a že se Google příliš opírá o některé zavedené zdroje informací, například encyklopedii Wikipedia. Analytik doplnil, že možná nastala správná doba na to, aby se prosadil potenciální rival největšího světového vyhledávače.

„Bojovat s Googlem je ale pořád velmi zdrcující úkol, například Microsoft by o tom mohl vyprávět,“ podotkl Sullivan. Microsoft, který provozuje třetí největší vyhledávač v USA „Live Search“, se pokouší převzít Yahoo, aby mohl Googlu konkurovat.