Uvolnění obchodu se Srbskem chce EU vyměnit za Karadžiče a Mladiče

Brusel - Pokud chce Srbsko obchodovat s Evropskou unií bez cel a dalších omezení, musí vydat bývalého vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče, obviněného z řady válečných zločinů, k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii. V Bruselu se na tom dnes shodli velvyslanci členských zemí EU. Další podmínkou by se mohlo stát i vydání bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče.

Evropská unie začala o uvolnění obchodních vztahů se Srbskem uvažovat minulý týden poté, co Srbové Karadžiče zatkli. Velvyslanci ale dnes dali jasně najevo, že samotné zatčení unii nestačí. Srbsko musí prokázat, že bude s mezinárodním tribunálem spolupracovat tak, aby bylo možné Karadžiče za jeho zločiny potrestat.

Objevují se ale i signály, že ani spolupráce v případě Karadžiče by nemusela k uvolnění obchodu mezi EU a Srbskem stačit. Zdá se, že unie bude požadovat i zatčení a vydání druhého z hledaných zločinců z dob občanské války v Jugoslávii Ratka Mladiče. Mladić spolu s Karadžičem viní trestní tribunál z genocidy obyvatel Srebrenici, při které v červenci 1995 přišlo o život asi 8 000 tisíc muslimských mužů a chlapců.

Evropská unie podepsala asociační dohodu se Srbskem, která je prvním krokem na cestě k přistoupení k Evropské unii a která uvolňuje vzájemný obchod, již v dubnu letošního roku. Zatím ale Brusel stále čeká na projevy srbské spolupráce a platnost smlouvy odkládá.