Irák hledá nová ložiska ropy

Bagdád - Irák hodlá po dvaceti letech obnovit průzkum svých ropných ložisek. Tamní ministerstvo ropného průmyslu doufá, že geologové najdou až trojnásobek současných potvrzených zásob, které dosahují 115ti miliard barelů ropy. Nový průzkum začne v jižním Iráku nedaleko města Násiríja.

„Dnes přepneme zařízení na start a ceremoniálem, kterého se účastní i ministr ropného průmyslu a další představitelé, začne první průzkum po dvaceti letech,“ prohlásil mluvčí ministerstva Asim Džihád. Vláda sestavila tři týmy geofyziků, geologů a inženýrů, které zahájí průzkum na poli Gharráf u města Násiríja.

Místopředseda vlády Barham Sálih už v dubnu uvedl, že podle odhadů renomovaných firem činí ropné rezervy Iráku 350 miliard barelů. Země by se tak dostala před Saúdskou Arábii, jejíž prokázané rezervy činí 264 miliard barelů, a jsou tak největší na světě. Druhý je Írán.

Hlavním zdrojem příjmů Iráku je právě ropa. Země nyní potřebuje vysoké investice do zvýšení těžby a obnovy země po letech sankcí a válek. Napětí a konflikty v zemi jsou nyní nejslabší od roku 2004.