Kaspický konflikt hnal ceny ropy nahoru, strach o poptávku v USA je ale poslal zpět

Londýn - Ceny americké i severomořské ropy obrátily kormidlo zpět k růstu. Americká lehká ropa si připsala 1,16 dolaru na 116,36 dolaru za barel poté, co severomořská ropa Brent zdražila o 1,45 dolaru po pátečním poklesu. Na vině je podle analytiků konflikt mezi Ruskem a Gruzií, který probíhá čtvrtým dnem. Byť se konflikt vyhrocuje a gruzínský prezident popsal výpady Ruska jako tažení za ropou, strach trhů z nižší poptávky Spojených států amerických opět vrací ceny na několikatýdenní minima. Spor dvou zemí z oblasti Kaspického moře ale negativně působí na jejich akciové trhy.

Samotná Gruzie sice není producentem komodity, kavkazská republika však hraje klíčovou roli pro transit ropy a zemního plynu. Přes její území vede klíčový ropovod dopravující ázerbájdžánskou kvalitní lehkou ropu do Evropy. Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes odsoudil Rusko za to, že problematiku Jižní Osetie bere pouze jako záminku k ovládnutí ropovodu. Přes Gruzii proudí mimo jiné také dvacet procent dodávek ropy do Česka.

Ceny ropy na světových trzích zaznamenaly v uplynulých týdnech výrazný pokles. Její cena spadla o více než třicet dolarů po maximu z 11. července, kdy se barel prodával za 147,27 dolaru.

Gruzínská armáda obsadila minulý týden separatistickou oblast Jižní Osetie. Zhruba 80 procent jejích obyvatel má ruský pas. Rusko na gruzínský zásah reagovalo vojenským útokem. Poté, co ruské tanky ovládly významnou část gruzínské autonomní republiky, vyhlásila Gruzie jednostranně příměří. Rusko na něj nereagovalo. Jeho postup ostře kritizují Spojené státy i Evropská unie.

Ruské akcie spadly na dvouleté minimum

Separatistické regiony v Gruzii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod