Řetězec Interspar loni prodělal 412 milionů korun

Praha - Firma SPAR Česká obchodní společnost, která v zemi provozuje 27 hypermarketů Interspar a čtyři supermarkety Spar, loni prodělala 412,2 milionu korun. I červený výsledek hospodaření však u manažerů firmy může vzbuzovat alespoň mírný optimismus. Ztrátu se jim totiž podařilo snížit z 574,7 milionu korun v roce 2006.

„Hospodářský výsledek za rok 2007 odpovídá plánům a je takový, jaký jsme očekávali,“ komentoval čerstvě zveřejněná čísla generální ředitel společnosti SPAR ČOS Martin Hruška. Rakouská společnost Spar letos pokračuje v navyšování základního kapitálu české firmy. Po loňském dvojím posílení ho letos v únoru dále navýšila až na 2,84 miliardy korun. Celkové neuhrazené ztráty českého Sparu z předchozích let loni dosáhly 742,6 milionu korun.

Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků, který sestavila společnost Incoma Research a časopis Moderní obchod, připadlo SPAR ČOS 12. místo. Letos firma plánuje další expanzi. V roce 2008 chce v Česku otevřít čtyři nová prodejní místa.

Ztrátová byla loni v Česku i společnost Delvita, která ale v polovině loňského roku prodala svých 97 supermarketů obchodnímu řetězci Billa. V loňském roce prodělek Delvity činil 850 milionů korun a z předchozích let se v jejím účetnictví nahromadily ztráty v celkové hodnotě 2,812 miliardy korun. Stejně jako Delvita se v posledních letech kvůli vysokým ztrátám stáhly z českého trhu obchodní řetězce Carrefour, Julius Meinl a Edeka.

Daleko lépe se v Česku daří diskontům. Rostoucí zisky ohlašuje v posledních letech Penny Market. Loni v Česku zvýšil čistý zisk ze 468 milionů korun v roce 2006 na rekordních 703,7 milionu korun.

Deset největších obchodních řetězců na českém trhu loni podle Incoma Research utržilo rekordních 289,1 miliardy korun, o 31,3 miliardy více než v roce 2006. „První desítka“ loni také posílila podíl na domácím trhu, který se v rychloobrátkovém zboží zvýšil z 63 procent v roce 2006 na 66 procent.