Hypoteční krize v Česku? Developeři nedostávají úvěry

Praha - Banky zpřísnily podmínky půjček. Získat úvěr na nový projekt je stále těžší. Developeři se teď musí na svých projektech z velké části finančně podílet, většina z nich proto omezuje své akvizice. Banky tak reagují na nekončící hypoteční krizi ve Spojených státech a nasycený domácí trh s nemovitostmi. Jako české banky se před rokem ty americké nezachovaly a roztočily spirálu "špatných pohledávek". České banky se zdá se poučily a podobný vývoj na domácím trhu nechtějí připustit. Svým bedlivějším dozorem brzdí také cenové výchylky trhu s bydlením.

Kde sehnat peníze na výstavbu nových bytů, to teď řeší většina českých developerských společností. Banky jsou totiž při poskytování úvěrů opatrnější a víc zapojují developery do jejich projektů. Opatrnost přiznává mluvčí ČSOB Tomáš Kofroň: „Zejména se zvyšuje podíl vlastních financí na projektech developerů, ale pečlivě zvažujeme každý projekt zvlášť.“

Přísnější kritéria pro poskytnutí úvěru zavedli letos skoro ve všech větších bankách v Česku, nově požadují například až pětinu prodaných nebo pronajatých bytů ještě před začátkem projektu. Pro developery to znamená výrazné omezení nabídky. 

„Už na začátku roku jsme se rozhodli zásadně zpomalit tempo nových akvizic, kdybychom se rozhodli pro další akvizici, tak by musela být vysoce zisková. Zatím je ale neplánujeme,“ potvrzuje zdrženlivost expanze nových bytů Petra Zdeňková ze společnosti ORCO. Redakci České televize potvrdily obtížnější podmínky pro získání úvěru i další developerské společnosti.

Podle odborníků bankám v Česku ale krize nehrozí, hlavně díky zajištění hypotečních úvěrů nemovitostmi a tradičnímu způsobu fixace úrokových sazeb.