Akcionáři Zentivy projednají její prodej Sanofi-Aventis

Praha - Česká farmaceutická jednička -spoelčnost Zentiva projedná 3. září na mimořádné valné hromadě nabídku francouzské skupiny Sanofi-Aventis. Ta nabízela za jednu akcii Zentivy 1050 korun, což celou společnost ocenilo na zhruba 40 miliard korun. Vedení Zentivy se již před časem vyslovilo proti přijetí nabídky. Navrhovaná cena totiž leží pod tržní hodnotou akcií společnosti na pražské burze.

O převzetí Zentivy usilovala také společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF, která nabídla 950 korun za akcii. Nabídku na převzetí však posléze sama odvolala s tím, že se nechce zapojit do cenové války o Zentivu.

Farmaceutická skupina Sanofi-Aventis je největším akcionářem Zentivy s téměř čtvrtinovým podílem. PPF spolu s partnerskou italskou pojišťovnou Generali kontroluje 19,2 procenta akcií firmy.

Zentiva, která se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, zvýšila v pololetí zisk o 18,8 procenta na 987,5 milionu korun. Její akcie se v současnosti obchodují za cenu kolem 1076 korun.