Válka v Gruzii končí, BP přesto zastavuje ropovody

Tbilisi - Energetický gigant British Petrol z obav narušení rozvodné sítě uzavřel dva ze svých tří ropovodů, které vedou napříč invazí ruských vojsk zužovanou Gruzií. Gruzínci označili tažení Rusů mimo jiné jako cestu za ropou, Rusové jakékoliv útoky na energetické rozvodné soustavy popírají. Mluvčí BP potvrdil, že dosud k žádné újmě aktiv společnosti nedošlo, přesto BP preventivně omezuje průtok.

Každý ze tří ropovodů je schopen z Kaspického moře přepravit 90 tisíc barelů suroviny denně. BP provozuje v oblasti i některé plynovody. Zavírka přichází bezprostředně po doporučení Mezinárodní energetické agentury (IEA), ta varuje, že konflikt může znamenat riziko pro linky v oblasti a jakékoliv jejich narušení by znamenalo fluktuaci cen ropy na světových trzích. Minimálně po dobu následujících sedmi dnů BP garantuje veškeré smluvené dodávky. Zajistí je třetím ropovodem a v konsorciu, kde vlastní třetinu, dopraví smluvené objemy.

Budoucnost rusko-gruzínského konfliktu je zatím nejistá, bojová aktivita podle zúčastněných stran i podle nezaujatých pozorovatelů ustala. Pracuje se na diplomatickém urovnání sporu. Čtyři dny invaze zatím na ceny ropy významný vliv neměly. Čerpání ropy z Kaspického moře přes Gruzii je považováno za klíčové v otázce nezávislosti Evropy na ruských zdrojích. Více než desetina ropy pro Evropu pochází právě odsud.