Indie má nevšední radu pro řešení potravinové krize: Jezte krysy

Patna (Indie) -  Vysoké ceny potravin trápí již poměrně dlouho celý svět. Nejhůře však doléhají na rozvojové země. Vláda jednoho z nejchudších indických států -  Biháru - proto přišla s překvapivou myšlenkou. Radí lidem, aby doplnili svůj chudý jídelníček o krysy. Novinka by se mohla brzy objevit i na jídelních lístcích restaurací.

„Konzumace krys nejenže zabrání útokům těchto hlodavců na rýžová pole, ale také zvýší naše zásoby rýže,“ vysvětlil zástupce místní vlády Vidžaj Prakaš. Oficiální indické statistiky totiž uvádí, že krysy zničí až 50 procent všech obilnin.

„Myslíme to vážně, opravdu chceme tento projekt zavést. Ceny potravin totiž stoupají každým dnem,“ prohlásil další z vládních činitelů Džitan Ram Mandžhi. 

Základní potraviny, mezi které se řadí pšenice, kukuřice a rýže, zdražily za poslední tři roky o více než 83 procent. Za příčiny strmého růstu cen bývá označována vysoká poptávka po potravinách z Indie a z Číny. Podle Světové banky ale není sílící poptávka hlavní příčinou zdražování. Ceny pohánějí především biopaliva, která zabírají zemědělskou půdu donedávna využívanou pro pěstování potravin. Ceny už prý ekologická paliva zvedla o 75 procent. Roli ale mohu hrát také spekulace.