iPhonů je pro Čechy zatím jen několik tisíc

Praha - Od dnešní půlnoci je v Česku k dostání novinka společnosti Apple iPhone 3G. Zájemci o přístroj se však zatím radovat nemohou. V první vlně se zřejmě poptávku uspokojit nepodaří. Počet registrovaných zájemců o telefon přesahuje 20 tisíc, Apple ale pro začátek dodá jen několik tisíc iPhonů. Fronty v prvních hodinách prodeje čítaly jen desítky zájemců.

Nabídka telefonů bude nízká kvůli malému objemu prvotní dodávky, část z nich musí navíc zůstat jako předváděcí na prodejnách a jako záloha pro případné reklamace. Ke vší smůle pro zájemce o iPhone již také někdo prvních několik stovek přístrojů určených pro T-Mobile ukradl.

iPhone je prostě unikát

iPhone 3G lidi láká proto, že je jiný než ostatní telefony na trhu a téměř nikdo ho zatím v Česku nemá. „Nový přístroj láká svou dosavadní výjimečností, i když na trhu se již objevilo několik přístrojů, které jsou schopny slušné konkurence,“ vysvětlil analytik Atlantiku FT Milan Vaníček.

A tak jsou za něj zájemci ochotni i hodně zaplatit. Cena nedotovaných přístrojů s osmigigabytovou pamětí se bude pohybovat těsně pod 12 tisíci korunami. Dotované telefony ale bude možné získat u O2 a T-Mobile již za jednu korunu, u Vodafonu od 3477 korun. „Vzhledem k tomu, že všichni tři operátoři nabízejí iPhone za víceméně stejné nedotované ceny, nepředpokládám nějaké přesuny mezi zákazníky jednotlivých operátorů. Výhodu má pouze Telefónica O2, která jako jediná nabízí 3G sítě,“ konstatoval analytik Cyrrusu Ondřej Mordvanský.

iPhone 3G je mnohem lepší než jeho starší bratříček

Ve srovnání se svým předchůdcem je sice iPhone 3G o něco větší, má ale řadu předností. Odborníci se shodují v tom, že největší výhodou oproti staršímu typu je rychlejší internet využívající sítě třetí generace, tu však budou moci v Česku využít pouze klienti O2.

iPhone 3G se ale honosí rovněž kvalitnější GPS navigací a lepším zvukem. Snadnější by měla být i jeho synchronizace s kancelářskými aplikacemi.