Japonsko má největší inflaci za deset let

Tokio - Japonská inflace dosáhla v červenci 2,4 procenta. I když se z pohledu Evropanů jedná o velmi příjemné číslo, pro druhou nejsilnější ekonomiku na světě to znamená nejvyšší růst cen za deset let. Na deflaci zvyklí Japonci to začínají pociťovat jako problém. Vláda proto urychleně přijala soubor opatření na oživení ekonomiky, na kterém se koaliční partneři původně nemohli shodnout.

Vlna inflace ve světě se nevyhnula ani tradičně deflačnímu Japonsku. Červencová inflace je dokonce vyšší, než se předpokládalo. Navíc Japonsko trápí hospodářský útlum a hovoří se i o počínající recesi.

„Na první pohled by vzestup inflace nad dvě procenta mohl být považován za faktor, který centrální banku brzy přinutí zvýšit sazby. Ale jak sama banka říká - vliv vysokých cen ropy později odezní,“ podtrhl ekonom banky RBS Securities Džunko Nišioka. Japonsko je proslulé nejnižší úrokovou mírou na světě, v současnosti se nachází na 0,5 %.

Vláda napumpuje do ekonomiky v přepočtu 306 miliard korun

Rychlý růst cen především v oblasti potravin a energií omezuje výdaje japonských domácností. Tím se problémy přenášejí na firmy, které nemají odbyt pro své výrobky, a hospodářský růst tím pádem oslabuje. Japonská vláda se proto rozhodla podpořit ekonomický růst a připravila rozsáhlý podpůrný program. Do ekonomiky tímto způsobem přitečou 2 biliony jenů, tedy asi 306 miliard korun.

Nová opatření zahrnují například slevy na poplatcích za mýtné, pomoc
zemědělcům či lidem, kteří pracují na částečný úvazek, aby si mohli najít
lepší zaměstnání. Počítá se i s penězi na lepší zdravotní péči, ekologické
technologie, půjčky na bydlení a vzdělání.

Ekonomové jsou ale k balíku vládních opatření značně skeptičtí. Řada z nich ho vnímá pouze jako gesto nepopulárního premiéra Jasua Fukudy a nepředpokládá, že by navržená opatření skutečně něco zásadního vyřešila.