Česká pošta zveřejnila předběžný seznam poboček ke zrušení

Praha - Česká pošta dnes zveřejnila předběžný seznam poboček, které se chystá od příštího roku zrušit. Celkem 179 ztrátových poštovních úřadoven převážně v nejmenších obcích má nehradit motorizované doručování. V některých místech by však pošta mohla zůstat, pokud by se obce podílely na nákladech na provoz pobočky.

Česká pošta zveřejnila seznam s tím, že se zatím jedná pouze o návrh. Se všemi starosty dotčených obcí ještě firma nestihla svůj záměr projednat a především najít způsob, jak aktuální situaci v jejich obci vyřešit. Zveřejnění má podle prohlášení firmy přinést klid do míst, kterých se změna formy obsluhy zákazníků nedotkne.

Z provozu kamenných pošt, které se většinou nacházejí v nejmenších obcích, má pošta ročně ztrátu přes 32 milionů korun. Vedle možnosti podílet se na nákladech na kamenné pošty s obcemi firma zvažuje také možnost poskytovat vybrané poštovní služby jiným subjektem. Franšíza je podle mluvčí pošty Dity Václavíkové běžným způsobem obsluhy zákazníků v řadě zemí Evropy.

Rušení pošt se některým starostům nelíbí, na postup pošty si někteří z nich stěžovali u vicepremiéra Jiřího Čunka. V dopise starostů stojí, že už nyní je z pohledu potřeb občanů provozní doba na některých pobočkách nedostačující. Čunek, který je proti rušení pošt, má  tento čtvrtek řešit chystané změny v České poště s ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Poštovní schránka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod