Hurikán Gustav přijde pojišťovny až na 10 miliard dolarů

New York - V souvislosti se škodami způsobenými hurikánem Gustav, který v pondělí zasáhl Spojené státy, vyplatí pojišťovny podle prvních odhadů až 10 miliard dolarů (zhruba 170 miliard korun). Nároky tak zdaleka nedosáhnou rekordních škod, které před třemi lety způsobilo řádění hurikánu Katrina.

Předběžné odhady firmy EQECAT, která pro pojišťovny modeluje rizika katastrof, počítají se škodami v rozsahu šesti až deseti miliard dolarů. Firma Risk Managed Solutions má širší rozpětí. Počítá se ztrátami v rozmezí od čtyř do deseti miliard dolarů, z toho ztráty na obytných a komerčních budovách uvádí od tří do sedmi miliard dolarů a škody na ropných zařízeních včetně odstávek produkce by se měly pohybovat od jedné do tří miliard dolarů.

Robert Hartwig, Insurance Information Institute

„Je to Významná katastrofická událost, pojišťovny to však předvídaly a Gustav bude z finančního hlediska zvládnutelný“

Hurikán byl velkou hrozbou pro americké pobřeží Mexického zálivu, protože ještě před několika dny byl bouří kategorie čtyři z pětibodové stupnice. Pevninu na pobřeží Louisiany asi 70 kilometrů od New Orleansu však zasáhl již jen jako druhá kategorie a dnes Gustav zeslábl na tropickou bouři. 

Gustav oživil vzpomínky na hurikán Katrina, který v roce 2005 záplavovými vlnami protrhl hráze a zničil velkou část New Orleans. Pojišťovny tehdy musely vyplatit asi 40 miliard dolarů. Celkové škody dosáhly osmdesáti miliard. Významně se na pojištěných škodách z Katriny podílely nároky podnikatelů, kteří museli přerušit činnost. Tyto nároky budou nyní podle odhadců mizivé.

Rafinerie nepoškozeny - ceny ropy padají

Velké obavy způsoboval hurikán Gustav hlavně těžařům. Pobřeží Mexického zálivu je totiž centrem amerického ropného průmyslu. Rafinerie však zůstaly podle prvních zpráv nedotčeny. Guvernér Louisiany Bobby Jindal přesto požádá koncerny Exxon Mobil a Shell Oil o uvolnění ropy z federálních strategických rezerv.

Na zklidnění situace zareagovaly i světové trhy. Ceny ropy od pondělka rychle klesají. K pondělnímu propadu o čtyři dolary dnes americká ropa přidala další tři. Barel se tak ráno prodával za 108,55. V Asii po ztrátě asi tří dolarů sestoupily ceny ropy poprvé od poloviny dubna pod hranici 110 dolarů za barel.

Hurikán Gustav udeřil na pobřeží USA a míří do vnitrozemí.
Zdroj: ČT24