Lesy ČR postupovaly po vichřici Emma správně, tvrdí posudek

Brno - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) postupoval při zadávání zakázek po letošní vichřici Emma správně. Vyplývá to z posudku, který si nechal zpracovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Některé lesnické společnosti totiž kritizovaly, že LČR nezadávaly odstraňování škod v řádných tendrech a k předložení nabídky vyzvaly vždy jen několik firem podle vlastního výběru.

Firmy z České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) tvrdí, že LČR přišly kvůli zvolenému systému zadávaní zakázek po Emmě nejméně o čtvrt miliardy korun. Podle ministerstva zemědělství to ale není pravda. ČAPLH ale poukazuje na to, že vybraným firmám po Emmě Lesy garantovaly za vytěžené dřevo podstatně nižší prodejní ceny, než jaké chtěly po vítězích loňských řádných dlouhodobých tendrů.

Ministr Petr Gandalovič, který v souvislosti se zakázkami čelil nařčení z korupce, namítá, že kritizované zakázky na odklízení kalamitního dřeva byly přiděleny podle zákona a nelze je srovnávat se střednědobými tendry na lesnické práce, protože prioritou bylo rychlé vytěžení padlých stromů.

Opodstatnění takového postupu v podstatě potvrdil i posudek zpracovaný pro ÚOHS. Není závazný, dá se ale předpokládat, že pro úřad bude při posuzování sporu stěžejní, naznačil šéf sekce veřejných zakázek ÚOHS Pavel Herman.

Petr Gandalovič
Zdroj: ČT24