Dopravci chtějí zákaz jízd vyměnit za zákaz předjíždění

Praha - Autodopravci na dnešním jednání s premiérem Mirkem Topolánkem navrhli překvapivé kompromisní řešení zákazu pátečních jízd kamionů. Místo toho, aby nákladní auta nesměla na silnice v pátek vůbec, nabízejí dopravci zákaz předjíždění. Premiér Topolánek nabízený kompromis nepřijal, ani neodmítnul. Proti návrhu se však ostře ohradila koaliční Strana zelených.

Zákaz předjíždění pro nákladní automobily by mohl podle dopravců platit i déle, než je tomu u zákazu jízd. Pro ten vláda vybrala rozmezí od 15:00 do 18:00 v pátek a téměř celou neděli od půlnoci do 22:00. Nedělní omezení ale dopravcům nevadí, trnem v oku jim je jen páteční část, protože by podle generálního tajemníka Česmad Bohemia Martina Špryňara znemožnila řidičům kamionů vrátit se na víkend ke svým rodinám.

premiér Mirek Topolánek:

I když se hojně spekulovalo o tom, že Topolánek na schůzce dopravcům představí návrh na kompenzace omezení jízd, žádné konkrétní číslo nepadlo ani v případě slev na mýtném, ani v případě spotřební daně z nafty. Přestože premiér dopravcům nic konkrétního neslíbil, dopravci zatím nehodlají přistoupit k žádným razantním krokům, jako jsou například avizované stávky a blokády silnic. 

Jejich kompromisní návrh se ovšem s pochopením rozhodně nesetkal u zelených. Ti ho nehodlají akceptovat a označují ho za velmi rozvolněnou interpretaci vládních záměrů.

vicepremiér Martin Bursík: