Ministři EU budou hledat všelék na problémy evropské ekonomiky

Nice/Praha - Ve francouzském Nice dnes zasednou k jednacímu stolu ministři financí členských zemí Evropské unie. Na svém dvoudenním zasedání se budou věnovat problémům finančního sektoru a zpomalování evropské ekonomiky. Diskutovat budou i o možnostech regulace trhu s ropou tak, aby bylo možné do budoucna zabránit zdražování strategické suroviny.

Jedním z hlavních témat bude zpomalování evropské ekonomiky způsobené problémy amerického hospodářství, kvůli kterým se komplikuje odbyt evropských výrobků na lukrativním trhu Spojených států. Ekonomika evropské sedmadvacítky proto citelně zpomaluje a potýká se i s nárůstem nezaměstnanosti.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka by proto mohli ministři financí doporučit Evropské centrální bance snížení úrokových sazeb, nařídit jí to ale nemohou, evropské směrnice jim to totiž neumožňují. Dufek však tvrdí, že snížení sazeb je pro oživení hospodářství nezbytné. „Když se podíváme na peněžní trh v Evropě, od kterého se odvíjejí sazby hypoték, sazby úvěrování, tak tam jsou sazby nad pěti procenty. To je vyloženě restriktivní politika,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24.

Pozornosti neujde ani ropa

Ministři by v Nice měli diskutovat také o dopadech vysokých cen ropy. V tomto bodě se očekává rozhoření sporu. Evropská komise totiž došla k závěru, že trh je lepší nijak neregulovat. Naopak jeden z předních hráčů evropského společenství - Francie - jednotný zásah ze strany EU požaduje.

„Myslím si, že Evropa nemusí zasahovat vůbec. Trh s ropou je globální trh, a jestliže se Evropa rozhodne něco na tomto trhu změnit, tak stejně nezmění v podstatě vůbec nic,“ myslí si o smyslu jakýchkoli opatření Dufek. Pokud prý EU zabrání spekulacím s ropou v Evropě, odehrají se jinde ve světě.

Nekonečný příběh - daně

Již k tradičnímu koloritu jednání Evropské unie patří daňové otázky a ani v Nice tomu nebude jinak. Hovořit se bude zejména o budoucnosti snížených sazeb daně z přidané hodnoty. Konsenzus se ale neočekává.

Daňové otázky jsou tradičním jablkem sváru členů společenství. „Najít kompromis, který by uspokojil všechny, je v podstatě nemožné,“ míní Dufek, který o dořešení daňové problematiky shodně s dalšími odborníky výrazně pochybuje.

Historický zlom pro Slovensko

Historický okamžik čeká ve vyhlášeném francouzském letovisku Slovensko. Slovenský ministr financí se totiž poprvé zúčastní jednání, které je otevřené pouze ministrům členských zemí eurozóny. Slováci sice začnou platit eurem až 1. ledna 2009, vzhledem k tomu, že se ale termín blíží mílovými kroky, byli na zasedání přizváni již nyní.

Těžba ropy
Zdroj: ČT24