Tržby českých obchodníkům meziměsíčně klesly o 0,6 procenta

Praha - Tržby v maloobchodě bez motoristické části a sezoně očištěné v červenci meziměsíčně reálně klesly o 0,6 procenta. V porovnání s červencem minulého roku se zvýšily o jedno procento, bez sezónního očištění se zvýšily o 3,4 procenta. Největší vliv na růst tržeb měl prodej nepotravinářského zboží a potřeb pro domácnost ve specializovaných prodejnách.

Kvůli zdražování roste kupní síla českých domácností pomalu. Díky silné koruně navíc lidé stále častěji jezdí nakupovat zboží za hranice, nejen drahá auta nebo dražší elektroniku, ale třeba i potraviny. „Samozřejmě se to nevyplatí lidem z Prahy, pro lidi z Chebu nebo Teplic to může být vhodná alternativa,“ dodal Lobotka.

Data podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nasvědčují tomu, že v srpnu maloobchodní tržby skončí meziročně v poklesu. „Slabá domácí poptávka spolu obnoveným posilováním koruny může oživit úvahy o snížení sazeb České národní banky. Myslím nicméně, že v září k poklesu sazeb nedojde,“ dodal.

K celkovému meziročnímu růstu tržeb přispěly podle statistiků nejvíce specializované prodejny ostatního nepotravinářského zboží a prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost. Růst naopak brzdily prodejny potravin. Nejrychleji rostly tržby podílově málo významného maloobchodu provozovaného prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby. Poměrně výrazný růst zaznamenaly i všechny specializované prodejny nepotravinářského zboží, a to od 5,4 do 7,9 procenta.

Průměrné ceny zboží
Zdroj: ČT24