Londýnské letiště Gatwick je na prodej, úřady k tomu donutily majitele

Londýn - Londýnské letiště Gatwick je od dnešního dne na prodej. Dosavadní majitel, společnost BAA, podle britských úřadů kontroluje v zemi příliš mnoho letišť, a proto se Gatwicku musí zbavit. Jedno z nejrušnějších letišť v Evropě, které odbaví okolo 35 milionů cestujících ročně má údajně hodnotu asi dvou miliard liber (zhruba 60,3 miliardy korun).

Firmě BAA, kterou vlastní španělská firma Ferrovial, patří také londýnská letiště Heathrow a Stansted. BAA se rozhodla k prodeji po srpnové zprávě britského antimonopolního úřadu. Podle ní by se měla BAA zbavit dvou londýnských letišť a celkem tří ze sedmi, které po Británii vlastní.

BAA již vyloučila prodej Heathrow a dnes uvedla, že si chce ponechat i
Stansted. Kromě těchto dvou dopravních uzlů ovládá letiště v Edinburghu, Glasgowě, Aberdeenu a Southamptonu. Pro prodej druhého největšího londýnského letiště se BAA rozhodla zřejmě proto, že má jen jednu přistávací dráhu a blíží se tak stropu své kapacity.

Zájem o koupi dala ihned najevo letecká společnost Virgin Atlantic Airways. Spekuluje se i o firmách jako Global Infrastructure Partner, která vlastní londýnské letiště City, či investiční fond GE-Credit Suisse. Podle odhadů britských médií by se cena mohla pohybovat okolo dvou miliard liber (zhruba 60,3 miliardy korun). Česká vláda chce pro srovnání vytěžit z privatizace ruzyňského Letiště Praha až 100 miliard korun.

Vydáno pod