Nervozita panuje na všech světových trzích

Praha - Ani pomoc Centrální banky Spojených států ve finanční krizi pojišťovně AIG nezmírnila nervozitu na světových trzích. Například burza v Moskvě je na tom nejhůř za posledních deset let a dál padaly trhy v Británii, Německu nebo Japonsku. Banky v Česku uklidňují klienty, že o svoje úspory se bát nemusí.

Burza v Moskvě je jeden z nejvýkonnějších trhů na světě má za sebou černý den. Obchodování s akciemi muselo být dnes i včera zastaveno. Od začátku roku stáhli investoři z ruské burzy už víc než 600 miliard dolarů. Vláda se teď bojí, že by krize mohla položit největší banky v zemi. „Zvažujeme státní pomoc pro tři největší finanční domy. Zvýšíme jim limit na vládní úvěr. Ruské banky si budou moct půjčit až 60 miliard dolarů,“ řekl ruský ministr financí Alexej Kudrin. Podle analytika Petra Sklenáře znamenají aktuální propady pro ruský finanční systém nejhorší a nejtěžší situaci od velké krize v roce 1998.

Vláda zasahovala také v Americe, kde před kolapsem zachránila jednu z největších zajišťoven, u které se pojišťují banky z celého světa. Pokud by AIG padla, poškodilo by to finanční domy ve 130 zemích. „Je to globální společnost se sto tisíci zaměstnanci a aktivy v hodnotě bilion dolarů. Ve světě by se našlo málo firem, kterých by se její bankrot nedotkl,“ tvrdí Liz Moyerová z časopisu Frobes. Nasypání mnoha miliard dolarů do AIG ovšem zatím nesplnilo svůj účel a nestabilizovalo finanční trhy.

AIG působí taky v Česku, její součástí je pojišťovna Amcico, která spravuje klientům devět miliard korun. Její zástupci tvrdí, že otřesy v Americe se jí nijak nedotkly. „Klienti se převážně ptají na zabezpečení svých finančních prostředků. Nárůst počtu výpovědí nebo ukončení pojistných smluv není zaznamenán,“ poznamenal provozní ředitel Amcico AIG Life Peter Mančík.