Senát schválil vyšší pojištění bankovních vkladů kvůli krizi

Praha - Pojištění bankovních vkladů se pravděpodobně ještě letos zvýší. Senát dnes totiž podle očekávání jednomyslně schválil ve zrychleném řízení novelu bankovního zákona, kterou vláda reaguje na důsledky světové finanční krize. Nově budou pojištěny vklady až do částky 50 tisíc eur, což je asi 1,25 milionu korun. Dosud je tento limit poloviční.

Ministr financí Miroslav Kalousek senátorům řekl, že novela je mnohem více krokem, který má zabránit panice, než opatřením k zabezpečení vkladů. „Systémové to není, z hlediska ochrany před panikou to ale systémové je,“ konstatoval. Připomenul, že na evropské půdě vystupuje proti zvýšení minimálního limitu na 100 tisíc eur, tedy 2,5 milionu korun.

Novela počítá také s tím, že nově bude pojištěn celý vklad, zatímco nyní je jen z 90 procent. Náhrady by v případě pádu banky jejím klientům vyplácel Fond pojištění vkladů, do kterého finanční ústavy přispívají. Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus, začne platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.