Ceny bytů a domů v Česku neklesají a do budoucna ani nebudou

Praha - Přestože objem obchodů s byty a domy do letošního října meziročně klesl o 30 procent, s jejich cenami to nehnulo ani o píď. Vyplývá to ze statistik České komory realitních kanceláří, která dnes vzala vítr z plachet všem, jež v pokles cen doufali. Ke zlevňování bytů prý není důvod, a tak se na ně nemůžeme těšit ani do budoucna.

Za tím, že se nemovitostí prodává méně, stojí především spekulanti, kteří již nemají tak snadný přístup k financím jako dříve. Banky totiž už neposkytují s takovou ochotou hypotéky na plnou cenu bytu. A tak začali spekulanti odcházet. Pro realitní trh by to však neměla být žádná tragédie.

„My pořád počítáme s tím, že ten vývoj má mírně stoupající tendenci a není žádný důvod se domnívat, že by ceny nemovitostí měly nějak dramaticky klesat,“ tvrdí výkonný ředitel komory realitních kanceláří René Hradecký. Navíc je podle něj srovnání s loňským rokem pro letošek do značné míry nespravedlivé. Obava ze zvýšení DPH na stavební práce totiž loni urychlila plány celé řady lidí a vyhnala objem obchodů s byty a domy do závratných výšek. Letos se tak prodeje jen vrátí ke standardům z let 2005 a 2006.

Růst cen přiživí nedostatek nových bytů

Na tom, že se ceny bytů nesesunou k příjemnějším hodnotám, se podepíše také fakt, že obzvláště menší developeři začínají mít problémy s opatřením potřebných úvěrů, a méně než dříve tak zahajují nové projekty. Poptávka proto zřejmě brzy začne převyšovat nabídku, což popožene ceny nemovitostí opět k růstu.

Chce levný byt? Běžte tam, kde „lišky dávají dobrou noc“

Existují však místa, kde nižší objem obchodů ceny bytů a domů přece jen sníží. Podle Hradeckého se však nebude jednat plošně o panelové byty tak, jak tvrdí developerské společnosti, které jejich ceny označují za neúměrně vyšroubované, ale spíše o nemovitosti v méně lukrativních oblastech.

Roli bude hrát především dostupnost nemovitosti městskou hromadnou dopravou. Tam, kam zajíždí jen výjimečně, budou domy a byty zlevňovat. V centrech měst a v dobře dostupných částech se nehnou, nebo budou i nadále pokračovat v růstu.

Vydáno pod