Nečas: Důchodový systém v příštích 30 letech do deficitu nesklouzne

Praha - Už ne 20, ale dokonce 30 let vydrží České republice při rozumné politice valorizace penzí stabilita důchodového systému. Tvrdí to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), podle kterého příznivý posun způsobí realizace již schválené první etapy reformy systému, ve které se od ledna 2010 začne postupně navyšovat věk odchodu do penze až na 65 let. A podle Nečase tohle není konečná.

Výdaje na důchody podle Nečase v nejbližších letech nepřesáhnou devět procent hrubého domácího produktu. Za několik desetiletí mají být nanejvýš o dvě procenta hrubého domácího produktu vyšší. Stabilitu systému to ale neohrozí, trvá na svém ministr a jako příklad uvádí současnou situaci v Maďarsku, kde výdaje na důchody činí 13 procent hrubého domácího produktu.

Stabilita systému se bude dále prodlužovat

Nečas ale nehodlá usnout na vavřínech a chce reformu penzijního systému dovést ke zdárnému konci. Druhá etapa, jejíž koncepci schválila v říjnu vláda, má změnit penzijní připojištění a fondy na důchodové společnosti. Návrh zákona, který by měl ke spoření na důchod motivovat pracovníky i zaměstnavatele, by ministři měli dostat do poloviny ledna příštího roku.

Celou reformu by podle Nečase měla završit etapa třetí, jejíž návrh minulý týden schválila porada ekonomických ministrů. Po její úspěšné implementaci do českého právního systému by lidé mohli místo 28 procent příjmu nechat ve státní správě jen 24 a zbytek peněz vyvést do soukromých fondů. Příslušný návrh zákona by ministr chtěl zpracovat počátkem příštího roku a v červnu jej předložit vládě.

Pro odchod do penze by mohla platit pružná hranice

Ani těmito změnami by ale nemusela penzijní reforma končit. Nečas sází na to, že do budoucna by mohla existovat pružná hranice pro odchod do důchodu, která by se odvíjela od naděje dožití určitého věku. „To znamená, že nebude přesně definováno, jestli to bude 66 nebo 67 let, ale bude se to odvíjet od určitého matematického propočtu souvisejícího se střední délkou života nebo nadějí dožití,“ vysvětlil ideu ministr. 

Věk pro odchod do důchodu se lidem stále vzdaluje. Ještě v polovině 90. let mohly například ženy, které vychovaly více než pět dětí, odejít do penze v 53 letech. Dnes si musí počkat až do 57.