PPFI se podařilo do vedení Ingosstrachu protlačit tři zástupce

Moskva - Zdá se, že karta ve sporu mezi majoritním a minoritním akcionářem jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach se pomalu začíná obracet. Pojišťovna dnes na svých internetových stránkách zveřejnila údaje, ze kterých vyplývá, že minoritnímu akcionáři - českým investorům z finanční skupiny PPF Investments - se do správní rady pojišťovny podařilo protlačit tři zástupce. Předběžné výsledky volby zveřejněné minulý týden přitom kvůli neplatnosti jednoho z hlasů hovořily pouze o dvou.

Z dnes zveřejněných oficiálních výsledků však vyplývá, že kromě právničky Iriny Garinové, která v dozorčí radě Ingosstrachu již působila, a Alexandra Capina, šéfa společnosti Vega, jež pro PPFI drží akcie pojišťovny, byl do dozorčí rady zvolen i Alexandr Sedych, který vede zastoupení PPFI pro Rusko.

Zvolení zástupců menšinového PPFI do dozorčí rady Ingosstrachu znamená pro české investory v Ingosstrachu obrat k lepšímu. Pokud jeho kandidáti v radě skutečně zasednout, bude definitivně zažehnán rok trvající spor s většinovým akcionářem pojišťovny, holdingem Bazel, který dosud bránil účasti českých investorů na správě podniku.

Ve volbě rady se pokračovalo dnes, výsledky zatím neznámé

Dnešek byl pro PPFI významný také tím, že proběhla další mimořádná valná hromada, na které se volilo širší složení dozorčí rady Ingosstrachu. Mezi 25 kandidáty na místa ve vedení figuroval - kromě sedmi zástupců PPFI - i sám Oleg Děripaska, který se jen vzácně ujímá funkcí ve svých společnostech, a další „těžké váhy“ z vedení Bazelu. Žádná ze stran však zatím výsledek volby neoznámila.

PPF Investments je nezávislá mezinárodní skupina pro oblast soukromých investic registrovaná na Jersey. Podle informací médií skupinu vlastní bývalý manažer finanční skupiny PPF Tomáš Brzobohatý, minoritním akcionářem je také majitel PPF a nejbohatší Čech Petr Kellner.