Ceny ropy znovu klesly pod 50 dolarů za barel

Londýn - Světové ceny ropy dnes odpoledne oslabily o téměř pět dolarů a americká ropa se vrátila pod psychologickou hranici 50 dolarů za barel, kterou letos poprvé prolomila předminulý týden. Ropu tlačí dolů obavy z ekonomické recese spolu s víkendovým rozhodnutím kartelu OPEC odložit další snížení těžby na polovinu prosince. Cena americké lehké ropy klesla po 17. hodině až na 49,52 dolaru, tedy skoro o deset procent. Severomořská ropa Brent oslabila o 4,90 USD na 48,60 dolaru.

OPEC se snaží pokles cen ropy, který začal v létě, brzdit omezováním produkce. Za poslední dva měsíce ji organizace snížila zhruba o dva miliony barelů denně, na zastavení cenového propadu to však stále nestačí. Organizace na sobotní schůzce v Káhiře prohlásila, že před dalším kolem snížení těžby je nutné začít přísněji dodržovat dohodnuté limity. Ministři OPEC se sejdou k dalšímu zasedání 17. prosince v Alžírsku.

Špatná čísla z USA 

Lví podíl na vývoji cen ropy měla také další nepříznivá čísla týkající se americké ekonomiky. Aktivita zpracovatelského průmyslu se zde v listopadu pod vlivem světové krize propadla na nejnižší úroveň za posledních 26 let.

Čerstvé výsledky tak jen posilují obavy investorů o další vývoj amerického hospodářství. Klíčový index nových zakázek vykazoval pokles již dvanáctý měsíc po sobě. „Je to pro zpracovatelský průmysl další těžká rána. Pokles poptávky přitom ještě překračuje tempo poklesu produkce,“ řekl vedoucí ekonom newyorské firmy Decision Economics Pierre Ellis.