„Prodávající nesmí u náhražkových výrobků psát, že jsou čokoládové. Mnozí to vědí, proto k takovému zboží dávají informaci, že jde o 'mikulášské či vánoční' figurky,“ upozornila Picková. Určitým vodítkem podle ní může být, pokud je ve složení uveden rostlinný tuk na předním místě. Potom lze předpokládat, že jde o nečokoládový výrobek, tedy o náhražku.
Náhražky z rostlinného tuku už jsou i u bonboniér
Výrobky z rostlinného tuku se začínají objevovat i mezi bonboniérami. Také při jejich nákupu by si měli dát spotřebitelé pozor na složení: „Pokud se budou spotřebitelé orientovat na levné zboží, pak se nemůžeme divit, že náš trh je čím dál víc zaplavován levnými a náhražkovými potravinami, nad jejichž kvalitou se mnohdy pohoršujeme. Jediný způsob, jak tomu zabránit, je nekupovat tyto výrobky.“
Spotřebitelé by se měli podle Pickové naučit číst složení, a pokud tato informace na výrobku chybí, určitě by zboží neměli kupovat a informovat pracovníky prodejny, případně Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Podle SOS mohou o kvalitě výrobku spotřebitelé leccos vyčíst i z jeho ceny, i když ani to není stoprocentní vodítko. Loňský průzkum SOS ukázal, že za vyšší cenu se prodávají i náhražky. Případná reklamace takového zboží může být problém, protože pokud prodávající výslovně netvrdil, že jde o čokoládu, nemá spotřebitel šanci získat peníze zpátky.
