Švédská vláda pomůže automobilkám Saab a Volvo, nechce je však koupit

Stockholm - Švédská vláda je připravena pomoci tamním výrobcům osobních automobilů Saab Automobile a Volvo Car Corporation. Podle švédské ministryně průmyslu Maud Olofssonové však nemá v úmyslu tyto podniky koupit od jejich amerických vlastníků. Ti tento týden požádali vládu USA o další finanční pomoc ve výši 34 miliard dolarů.

Firmu Saab Automobile vlastní největší americká automobilka General Motors a společnost Volvo Car Corporation ovládá její detroitská sousedka Ford Motor. List Financial Times tento týden uvedl, že američtí majitelé se obrátili na švédskou vládu se žádostí o pomoc pro švédské divize. Dodal, že GM a Ford chtějí zlepšit finanční situaci těchto divizí před jejich předpokládaným prodejem.

„Nemyslím si, že je úkolem vlády vlastnit výrobce automobilů,“ řekla Olofssonová. „Domnívám se, že daňoví poplatníci musí pochopit, že je riskantní investovat jejich peníze a koupit Volvo či Saab v době, kdy mají tak velké ztráty,“ dodala. Vláda podle ní hledá jiné formy pomoci, například poskytnutí prostředků na výzkum a vývoj.

Saab a Volvo vykázaly za posledních několik měsíců prudký pokles prodeje, protože finanční krize zasáhla poptávku po automobilech po celém světě. Navíc se automobilky potýkaly s vysokými cenami oceli. Volvo již dříve oznámilo, že kvůli slabé poptávce zruší zhruba šest ze svých 25 tisíc pracovních míst.

Trhy tento týden také zaznamenaly další žádost o pomoc pro samotné majitele švédských automobilek. General Motors, Ford a Chrysler žádají americkou vládu o pomoc ve výši 34 miliard dolarů (asi 690 miliard Kč) a zřejmě ji dostanou. „Zarážející, a pro finanční trhy varovná, je zejména ona samozřejmost, s jakou privátní sektor natahuje ruce pro peníze a současně, s jakou stát tyto peníze poskytuje,“ komentuje pomoc automobilkám analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Maud Olofssonová
Zdroj: www.sweden.gov.se