Kanada je v recesi s nejnižší cenou peněz za 50 let

Ottawa - Kanadská centrální banka dnes nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na padesátileté minimum 1,50 procenta. Bank of Canada zároveň vyhlásila, že kanadská ekonomika se kvůli globální finanční krizi a propadu světové ekonomiky dostala do recese. S nelichotivou atmosférou rovněž rekordně padá kanadský dolar.

„Zatímco v létě a na začátku podzimu se kanadská ekonomika vyvíjela podle očekávání, nyní v důsledku slabosti globální ekonomické aktivity vstupuje do recese,“ uvedla banka. Aktuálně všechny relevantní ukazatele kanadské ekonomiky míří ke dnu: maloobchodní tržby, nákupy aut, nové domy i nová pracovní místa. Dodala, že podle jejího názoru bude globální recese širší a hlubší, než se předpokládalo. Kvůli turbulencím už i v reálné ekonomice odložila publikaci projekce výkonu domácí ekonomiky až na leden.

Bankéři si ale pochvalují slábnoucí měnu, která přispívá lepším exportům. Po oznámení nové situace na měnovém trhu navíc kanadský dolar deprecioval z 1,15 na 0,79 v relaci k americkému.

Kanada takto výrazně snížila svou základní sazbu naposledy v říjnu 2001 po teroristických útocích na USA. Většina analytiků čekala snížení sazby jen o půl procentního bodu. Za poslední rok Kanada srazila svou základní sazbu o celkem tři procentní body. Snižování úroků by mělo zlevnit úvěry a tím podpořit ekonomickou aktivitu v zemi.

Snižování úroků se nyní snaží zmírnit recesi i centrální banky dalších ekonomických mocností. USA již snížily základní sazbu v říjnu na jedno procento a Evropská centrální banka je minulý týden srazila o rekordních 0,75 procentního bodu na 2,5 procenta. Pohyb úrokových sazeb zvažuje i Česká národní banka.