ČEZ a J&T chtějí získat hnědouhelnou společnost Mibrag

Praha - Energetická společnost ČEZ a finanční skupina J&T chtějí koupit německou hnědouhelnou společnost Mibrag. Firma těží uhlí nedaleko českých hranic v okolí Lipska a tamní region zásobuje také elektřinou a teplem. Cena společnosti se podle dostupných informací pohybuje kolem 10 miliard korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Společnosti ČEZ a J&T jsou prý v nejužším výběru na nového majitele Mibragu, třetím vybraným zájemcem je německá EnBW. Výsledek tendru má být znám v příštích týdnech. Polostátní ČEZ se k investici nechtěl vyjádřit. „Nebudeme nic komentovat,“ uvedl jeho mluvčí Ladislav Kříž. Totéž sdělila i J&T, za kterou stojí finančníci Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič. Firma je údajně favoritem tendru. „Neřeknu k tomu nic,“ uvedl partner společnosti J&T Daniel Křetínský.

Mibrag prodávají dvě obří americké firmy URS Company a NRG Energy, které vlastní ve společnosti shodný podíl ve výši 50 procent. Německá společnost těží téměř 19 milionů tun uhlí a vlastní tři menší elektrárny. Loni vydělala při tržbách 330 milionů eur (8,25 miliardy korun), druhá společnost zhruba 40 milionů eur (asi jedna miliarda korun). Zásoby uhlí koncernu mají vystačit ještě minimálně dalších 25 až 30 let.

Firmy ČEZ a J&T mají prý spory s Mosteckou uhelnou. Ta s nimi totiž odmítla podepsat nové dlouhodobé smlouvy na dodávky uhlí pro některé jejich elektrárny. Vlastnictví hnědouhelných dolů nedaleko českých hranic by tak mohlo být pro ČEZ i J&T „bičem“ na Mosteckou. „Nepředpokládáme, že bychom uhlí z Německa vozili k nám, teoreticky by tady ale samozřejmě taková možnost byla,“ uvedl zdroj blízký jednáním. Podle dalšího zdroje by se uhlí z Mibragu dalo vozit do lokalit kolem Ústí nad Labem nebo do některých částí západních Čech.

Mibrag nyní příliš volného uhlí, které by se dalo přivézt, nemá. Zhruba 10 milionů tun uhlí z dolu Schleenhain proudí do elektrárny Lippendorf, jejíž část patří firmě EnBW, dalších téměř šest milionů tun z dolu Profen jde do elektrárny Schkopau a část zbytku spolykají tři malé zdroje Mibragu. Koncern má navíc projekt výstavby nové velké elektrárny o výkonu 660 MW. Podle informací zdrojů blízkých tendru lze těžbu rozšířit a objem volného uhlí by mohl lehce dosáhnout pěti milionů tun. To stačí na spotřebu středně velké elektrárny o výkonu kolem 500 MW.

ČEZ už v tuzemsku vlastní největší hnědouhelnou firmu u nás, Severočeské doly, a v severních Čechách má navíc i uhelné elektrárny. Společnost J&T má dva uhelné zdroje, a to United Energy v Komořanech a Plzeňskou energetiku v západočeské metropoli.