EU možná umožní žádat o staré dotace o půl roku déle

Praha - Firmy z Česka i ostatních států Evropské unie budou možná moci čerpat dotace EU z minulého rozpočtového období o půl roku déle. Evropská komise totiž kvůli finanční krizi pravděpodobně schválí nebývalou výjimku, která jim to umožní. Česko tak má velkou šanci, že získá pro firmy, úřady nebo neziskové organizace ještě asi pět miliard korun nevyčerpaných dotací. Píše o tom deník E15. Zatím platí, že úderem Nového roku 2009 definitivně padne možnost tyto peníze z evropských fondů za roky 2004 až 2006 získat.

Brusel dal podle E15 najevo, že umožní pokračovat v čerpání ještě do poloviny příštího roku. „Podle údajů z konce listopadu zbývalo dočerpat zhruba pět miliard korun,“ uvedl ředitel Národního fondu ministerstva financí Jan Gregor. Tato suma se může podle něj během prosince ještě o něco snížit, ale je pravděpodobné, že díky prodloužení lhůty o půl roku se podaří zachránit částku v řádu miliard.

Jelikož se evropské dotace vyplácejí zpětně, čeští zájemci získají část na dokončení projektů a jednotlivá ministerstva nebudou muset tolik pospíchat se závěrečným vyúčtováním. Prodloužení o půl roku není automatické, bude nutné o ně požádat.

Vetšina žadatelů odchází s nepořízenou

Ke konci minulého měsíce evidovalo ministerstvo necelých tři a půl tisíce schválených projektů v celkové hodnotě 124,7 miliardy korun. Předložených žádostí o dotace však bylo víc než 13 tisíc. Z operačních programů žádaly o 359,84 miliardy korun.

Pro roky 2007 až 2013 je pro Českou republiku v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je podle aktuálního kurzu přibližně 685 miliard korun. Ještě na konci loňského roku výše peněz určených v evropských fondech pro Česko přesahovala podle tehdejšího kurzu v korunách 750 miliard.