Energetickým firmám svitla naděje - 70 procent emisních povolenek v roce 2013 zdarma

Brusel - Energetické společnosti, mezi které patří i český výrobce a distributor elektrické energie ČEZ, by mohly i v roce 2013 dostat 70 procent povolenek na vypouštění oxidu uhličitého zdarma. Vyplývá to ze změn v návrhu tzv. energeticko-klimatického balíčku, o kterém dnes budou jednat vrcholní představitelé členských zemí Evropské unie v Bruselu. Původní návrh počítal s tím, že by si v roce 2013 kupovaly již všechny povolenky.

Reforma současného systému obchodování s emisními povolenkami má unii pomoci dostát závazku snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů alespoň o pětinu proti roku 1990. Ke změnám oproti původnímu návrhu evropské činitele přimělo to, že podoba, která počítá s aukcemi veškerých povolenek od roku 2013, má jen velmi malou šanci na schválení.

Proti okamžitému zahájení prodeje sta procent emisních povolenek se postavila celá řada členských zemí společenství včetně České republiky. „Pro nás je zásadní jedna věc: musí být postupný náběh aukcí v elektroenergetice,“ zdůraznil vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). „Můžeme přistoupit jen na dohodu, která umožní se na ta opatření českému průmyslu a české ekonomice připravit,“ dodal.

Požadavek Česka by pozměněný návrh splňoval. Počítá totiž s tím, že by objem povolenek, za které budou muset energetické společnosti platit, postupně narůstal až do roku 2019, kdy by měl dosáhnout sta procent.

Otázník se vznáší nad hlasem Itálie

Nejtěžší zřejmě bude k podpoře energeticko-klimatického balíčku přesvědčit Itálii, které hrozí jeho naprostým vetem. Podle tamního premiéra Silvia Berlusconiho není na podobné hrdinské akce vhodná doba. „Připadá mi divné, že ve chvíli tak vážné krize, děláme něco, co by mohla v poklidu učinit konference v Kodani,“ uvedl v narážce na summit, který se uskuteční koncem příštího roku a jehož tématem má být boj s globálním oteplováním.

Státy by se měly chovat zodpovědně

Do diskuse o energeticko-klimatickém balíčku se zapojil i předseda Evropské parlametu Hans-Gert Pöttering. Členy unie vyzval ke zodpovědnému chování a připomněl jim, jak je toto téma důležité. „Bylo by velmi nezodpovědné, kdybychom se jen kvůli potížím finančního sektoru a bank vyhýbali otázkám ochrany klimatu,“ upozornil.

Odborníci očekávají, že se kolem energeticko-klimatického balíčku strhne bouřlivá diskuze. Zlé jazyky tvrdí, že šéfy států a vlád čeká dlouhá bezesná noc. Pokud by balíček nakonec neprošel, pro Evropskou unii by to znamenalo vážné problémy.