Poptávka po ropě letos klesne, poprvé za 25 let

Londýn - Poprvé po čtvrt století letos klesne světová poptávka po ropě. Může za to světová finanční krize, která investory odradila od nákupu komodit. Předpověděla to v dnešním měsíčním výhledu Mezinárodní agentura pro energii, která funguje jako energetický poradce 28 průmyslových zemí. Už napřesrok by se však by měla poptávka po klíčové surovině začít znovu zvyšovat.

Když se letos v létě cena barelu ropy pohybovala na rekordních hodnotách přesahujících 140 dolarů, zřejmě málokdo čekal, že za půl roku bude situace přesně opačná a ropa bude atakovat mnohaletá minima jen něco málo přes 40 dolarů. Prohlubující se turbolence na finančních trzích a začínající recese v největších ekonomikách však ukázaly svou sílu a odstartovaly výprodeje na komoditních trzích.

Mezinárodní agentura pro energii snížila svůj odhad letošní poptávky po ropě proti předchozímu měsíci o 350 tisíc barelů denně na 85,8 milionu barelů za den. To bude proti roku 2007 pokles o 200 tisíc barelů, první snížení poptávky od roku 1983.

Nárůst opět v roce 2009

Už v roce 2009 však agentura čeká oživení poptávky na 86,3 milionu barelů denně. Tuto prognózu zakládá na předpokladu Mezinárodního měnového fondu, podle něhož globální ekonomika ve druhé polovině roku především díky rozvojovým zemím oživí. Pravděpodobně tak se tak opět začnou zvyšovat i její ceny