Říman: Stát kvůli krizi pomůže exportérům

Ačkoli české banky světovou finanční krizi zdaleka nepociťují tak silně, jako bankovní domy v západní Evropě a v USA, českou ekonomiku přesto zabolí. Hlavním důvodem je právě klesající poptávka na západ od našim hranic, kam směřuje většina českého exportu. Stát se proto chystá vývozce podpořit a nabídne jim řadu výjimečných úlev. Informoval o tom dnes Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Chystaná státní pomoc má mít podle něho podobu především výhodnějších úvěrů od České exportní banky (ČEB) a pojištění od Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP. Celková podpora vývozu by se měla pohybovat kolem 2,9 miliardy korun.

„Přicházíme s nástroji, které jsou zejména finančního charakteru, ale nikoliv ve smyslu přímých dotací jednotlivým podnikům,“ řekl Říman. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že základní kapitál ČEB bude v první fázi posílen o miliardu korun, což vytvoří prostor pro poskytnutí státní podpory vývozu v hodnotě kolem 25 miliard korun. "Je to první krok.

Pokud se stane, že poptávka bonitních projektů bude vyšší než tyto veřejné prostředky, pak navýšíme znovu. Během roku 2009 se nestane, že by některý konkurenceschopný a bonitní exportní projekt nebyl uspokojen, protože nejsou prostředky," prohlásil.

EGAP zároveň zvýší pojistné krytí u všech typů pojištění vývozních úvěrů z dosavadních 95 procent až na 99 procent. Tím se podle Kalouska sníží spoluúčast pojištěných firem na případných škodách na jedno procento a klesne i rizikovost exportu a jeho financování. EGAP také zlevní své služby.

MPO chce pomoci exportérům také rychlejším uvolněním peněz z fondů EU a nabídne jim i možnost čerpat zvýhodněné vývozní úvěry také u komerčních bank. Stát ještě letos posílí i rozpočet Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu minimálně o 300 milionů korun, což podle Kalouska umožní zvýšit dostupnost investičních úvěrů pro malé a střední zemědělské podniky.

Zahraniční obchod skončil v říjnu se schodkem téměř čtyř miliard korun, což je meziroční zhoršení o 12,1 miliardy korun a současně největší negativní meziroční změna od roku 1994. Čísla podle analytiků podala první jasnou  zprávu o tom, že ekonomická krize už dorazila do ČR. Řada tuzemských podniků v souvislosti s finanční krizí a ztrátou exportních zakázek sahá k úsporným opatřením, nejčastěji k propouštění a výraznému omezování výroby. Některé firmy již ohlásily krach.