Průmyslová i stavební výroba v říjnu poklesla

Praha - Stavební i průmyslová produkce v České republice klesá. Stavební výroba v říjnu ve stálých cenách meziročně klesla o 1,1 procenta, v září přitom vzrostla o 9,3 procenta. Meziměsíčně byla o 0,5 procenta nižší. Průmyslová výroba zaznamenala ještě větší pokles, a to meziročně o 7,6 procenta po zářijovém růstu o 8,9 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška se stavebnictví jako celek na rozdíl od průmyslu nedostalo do volného pádu. Zachránil ho totiž růst inženýrského stavitelství. Jeho pozemní část, která představuje zhruba polovinu výkonů, ale zaznamenala silný pokles a nemá před sebou lehké období. Přestože byla hodnota povolených staveb meziročně o 7,1 procenta vyšší, stavebních povolení bylo vydáno o 3,4 procenta méně, a to 10 840.

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než ten loňský, i sezónně očištěný pokles průmyslové výroby o 6,1 procenta je však nejhorším výsledkem od roku 2002. K poklesu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, která klesla o 14,7 procenta. Na slabé výsledky textilního průmyslu si podle analytika ČSOB Petra Dufka už tak nějak všichni zvykli, ale tak rychlý propad výroby v celém průmyslu je něco nového. Říjnový výsledek je jasným znamením, že výrazné zpomalení ekonomiky už dorazilo i do ČR, dodal.

Meziroční produkce dále výrazněji poklesla ve výrobě základních kovů a hutních a kovodělných výrobků, a to o 12 procent. Ve výrobě potravinářských výrobků a nápojů a v produkci tabákových výrobků produkce klesla o 14 procent. Průmyslová produkce meziročně rostla pouze v odvětví výroba koksu, rafinérské zpracování ropy, a to o 82,4 procenta. Stojí za tím velmi nízká srovnávací základna, protože loni v říjnu v odvětví probíhala odstávka výroby.

Nová data jsou důkazem dalšího postupu ekonomické recese v eurozóně, která se promítá do výkonnosti českého průmyslu a již začala ovlivňovat i míru zaměstnanosti, komentoval výsledky ČSÚ prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Potvrzují se tak podle něj informace, které komora získala z průzkumu mezi členskými firmami, že téměř 90 procent podniků zaznamenalo úbytek zakázek a tři z pěti firem již byly nuceny omezit výrobu.

Vydáno pod