Ceny elektřiny bude posuzovat státní komise

Praha - Realitě neodpovídající ceny klíčové komodity, jakou je elektrická energie, se dlouho nelíbí běžným spotřebitelům. Aktuálně tento problém začali vnímat i politici. Při Energetickém regulačním úřadu (ERÚ) proto vznikne komise pro posouzení tvorby cen elektřiny. Úlohou komise bude posoudit právě férovost produktů jednotlivých dodavatelů elektřiny pro koncového zákazníka. Krok úřadu přichází těsně po oznámení několika energetických společností o nové nabídce pro zákazníky - cenové fixaci.

Energetické společnosti ČEZ, Pražská energetika a E.ON představily, nebo v blízké budoucnosti představí, speciální tarify, které jejich odběratelům umožní stanovit si počátkem roku 2009 pevné ceny na rok 2010. Těm zákazníkům, kteří se takto nerozhodnou, oznámí společnosti ceny elektřiny na rok 2010 v tradičním období, tedy na konci roku 2009.

„Možnost stanovit si na rok dopředu cenu elektřiny zákazníci doposud neměli. Dnes jsme se bavili o tom, jak koncovým zákazníkům zajistit férový a transparentní způsob stanovení ceny, ať už si vyberou jakýkoli produkt,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Účastníci jednání nad novou kontrolou se také shodli, že zákazníkům chybí jasné a srozumitelné informace, aby se mohli rozhodnout pro fixaci, nebo pro zachování dosavadního způsobu tvorby ceny. Proto ERÚ i energetické společnosti počátkem příštího roku realizují specializované informační kampaně.