Dánský pracovní trh se Čechům otevře v květnu

Brusel/Kodaň - Od května příštího roku budou občané České republiky bez jakýchkoli omezení moci pracovat v Dánsku. Z prohlášení tamního ministerstva práce vyplývá, že v květnu se dánský pracovní trh zcela otevře novým členským zemím Evropské unie. Česká diplomacie za jednu ze čtyř základních svobod EU dlouhodobě bojuje, což se projevilo i v hesle nadcházejícího českého předsednictví "Evropa bez bariér". Překážky stále blokují přístup Čechů na pracovní trh v Německu, v Rakousku a v Belgii.

Belgie o otevření pracovního trhu také uvažuje, ačkoli tamní vláda zatím nic oficiálně neoznámila. Z Německa a Rakouska už ovšem zaznělo, že budou chtít výjimku ponechat i na poslední možné dvouleté období, tedy do 30. dubna 2011. Po tomto datu všechny zbývající překážky v EU pro Čechy a Slováky musejí padnout.

Trh Dánové uvolní i Bulharům a Rumunům, kteří se k EU přidali jako zatím poslední v lednu 2007. Ti zatím nemají volný přístup na pracovní trhy hned v 15 zemích EU. Evropská komise zhruba před měsícem vybídla země EU, aby co nejdříve otevřely svůj pracovní trh lidem ze všech států unie. Obavy, že po rozšíření EU zaplaví staré členské země zástupy lidí z nových zemí, se totiž podle ní nenaplnily. Vstup nováčků do unie nevedl k vážnějšímu narušení trhu práce, jeho dopad byl naopak pozitivní.

Zájem o práci v Dánsku letos klesá 

V Dánsku se prý ukázalo, že přechodná opatření fungovala, jak bylo zamýšleno, a umožnila postupně lidem z východních států unie najít si místo na dánském pracovním trhu. Dánové pozvolna pravidla zmírňovali. „Proto už dále nepotřebujeme přechodná opatření,“ uvedl v prohlášení dánský ministr pro zaměstnanost Claus Hjort Frederiksen.

Množství lidí s pracovním povolením z nových zemí EU dosáhl v Dánsku vrcholu v srpnu loňského roku, kdy ho využívalo přibližně 13 tisíc osob. Od té doby se počet snižuje a na konci října jich bylo už jen 8 800. Většinu z nich, kolem 65 procent, tvořili Poláci.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí pracovalo ke konci loňského roku v ostatních členských zemích EU přes 71 tisíc Čechů.

Dánsko
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová