Maďarští železničáři dále stávkují, protesty plánují i další státní zaměstnanci

Budapešť - Maďarskou železniční a leteckou dopravu i nadále ochromuje stávka jejich pracovníků za vyšší platy. Včerejší velký protest železničářů znamenal zastavení všech vlaků v zemi, mezinárodní vlaky zůstaly stát na maďarských hranicích. Dnes některé vlaky sice jezdí, ovšem velice nepředvídatelně.

„Situace je podobná včerejšku, některé vlaky jedou, jiné ne. Ale i u těch, které vypraví, není jisté, zda dorazí do cíle,“ konstatuje spolupracovník ČT v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Slovo, které nejlépe vystihuje současný stav maďarské železniční dopravy, je nevyzpytatelnost. Odboráři mohou přestat stávkovat téměř okamžitě, protesty ale mohou trvat až do příštího roku. Zatím se pouze ví, že před vánočními svátky a před Silvestrem bude stávka buď zrušena nebo alespoň přerušena. Cestujícím se kvůli zpožděním a výlukám nevyplatí vlaky využívat, i proto je doporučeno českým turistům zvolit jiný způsob dopravy.

Stávkovat se chystají i další státní zaměstnanci

Situace ovšem není dobrá ani na maďarských letištích, zde totiž probíhá další stávka. Zpoždění nejsou v tomto případě nijak dramatická, včera se pohybovala kolem 30 minut. Dnes byly zrušeny tři lety, mezi nimi byl i let do Prahy. „Má-li někdo cestu přes letiště v Budapešti, měl by tam být tři hodiny předem,“ doporučuje Papucsek.

Maďarská ekonomika je v recesi, včera schválil maďarský parlament rozpočet na příští rok, který nepočítá s třináctým platem. S tímto faktem se nechtějí smířit státní zaměstnanci, kteří plánují velkou stávku, jež by měla být ještě větší než železničářská.

Vydáno pod